Zomervakantie

De zomervakantie is voor velen de periode waar ze het hele jaar naar uitkijken. Het is een heerlijk moment om te ontspannen, nieuwe culturen te ontdekken, te relaxen in de natuur of gewoon lekker te luieren aan het strand.

Maar vergeet niet, wanneer je op vakantie bent, is het belangrijk om je gezondheid en je veiligheid in acht te nemen. Warm weer, insecten en veranderingen in de omgeving kunnen allemaal zorgen voor kleine of grote gezondheidsrisico's.

In deze blog gaan we het hebben over drie belangrijke onderwerpen: zonnecrème, insecten en wat je in een reisapotheek zou moeten hebben.

Zonnecrème:

Laten we beginnen met een van de belangrijkste dingen die je moet meenemen op vakantie: zonnecrème. Zorg ervoor dat je een zonnebrandcrème kiest met een hoge beschermingsfactor van minstens 30 voor volwassenen en minstens 50 voor kinderen. Breng de crème royaal aan op je huid en vermijd blootstelling aan de zon tijdens de piekuren van de dag, van ongeveer 12.00 tot 15.00 uur. Herhaal de toepassing elke 2 uur of vaker als je gaat zwemmen of extreem zweet. Zorg ervoor dat je ook de gevoelige delen van je huid, zoals je gezicht, nek, rug van je handen en voeten en oren, niet vergeet in te smeren.

 Als je gevoelig bent voor zonnebrand of huiduitslag, probeer dan in de schaduw te blijven, vooral tijdens de uren met hoge zonintensiteit. Een hoed met een brede rand en een zonnebril kunnen ook helpen om je te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.

Vergeet niet, te veel blootstelling aan de zon kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals huidkanker.

Insecten:

In de zomer zijn er helaas ook veel insecten actief. Insectenbeten kunnen irritatie, jeuk, zwelling en zelfs ziekte veroorzaken. Het is daarom belangrijk om insecten tijdens je vakantie te vermijden.

Als je naar een gebied gaat waar malaria of andere insectgerelateerde ziekten voorkomen, raadpleeg dan je huisarts of een reisgeneeskundig specialist voor een geschikt preventief middel of vaccin. Je kunt ook worden geadviseerd om een speciale insectenwerende spray te gebruiken. Lichte, bedekkende kleding kan ook een goede manier zijn om te voorkomen dat insecten je huid raken. Vermijd zoet geurende parfums en felgekleurde kleding die insecten kunnen aantrekken.

Maar wat te doen als je toch gebeten wordt? Behandel insectenbeten onmiddellijk met een kalmerende crème en antihistaminetabletten om de zwelling, pijn en jeuk te verminderen. Draag na de behandeling kleding die het getroffen gebied niet irriteert en raadpleeg een arts als je ernstige symptomen hebt of als de symptomen langer dan een paar dagen aanhouden.

Reisapotheek:

Vergeet niet om een reisapotheek mee te nemen als je op vakantie gaat. In een reisapotheek zitten medicijnen en verbandmiddelen die je kunnen helpen bij gezondheidsproblemen tijdens je vakantie. Denk aan pijnstillers, medicijnen tegen reisziekte, middelen tegen diarree en medicijnen tegen hoofdpijn. Het is ook handig om pleisters, verband en ontsmettingsmiddelen bij je te hebben voor kleine wondjes en krasjes.

Als je specifieke medicijnen gebruikt, zorg er dan voor dat je voldoende van deze medicijnen hebt, plus een kopie van je recepten. Controleer voordat je op reis gaat of jouw medicijnen in het land van bestemming beschikbaar zijn of dat je ze mag meenemen.

In het kort...

Het is belangrijk om voorbereid te zijn op een gezonde en veilige vakantie tijdens de zomer. Neem zonnecrème en insectenwerende middelen mee, blijf uit de zon tijdens piekuren en vermijd zoet geurende luchtjes en felle kleuren. Als je gebeten wordt, behandel de beten dan meteen en neem contact op met een arts als je ernstige symptomen hebt. Zorg ook dat je een reisapotheek bij je hebt en voldoende medicijnen. Zo kun je in alle rust genieten van je welverdiende vakantie!

  • Calmiderm Creme 40g + Geschenk Promo
  • Avene Zon Spray Kind Spf50+ 200ml
  • Mouskito Tropical Tropische gebieden 50% DEET 100 ml spray
  • Moustimug Tropical Maxx 50% Deet Rol. 50ml