Waarom je kinderen groeimelk nodig hebben
Bouwstoffen voor peuters
Het is soms moeilijk om aan te voelen wat je kind nodig heeft. Verschillende studies, die ook in België plaatsvonden, hebben aangetoond dat kinderen tussen de 1 en 3 jaar te weinig vezels en ijzer innemen en teveel eiwitten, suikers en verzadigde vetten binnenkrijgen.
Eiwitten
Belgische peuters krijgen standaard veel melk binnen. Vaak eten ze tussendoortjes zoals yoghurt, platte kaas of een plakje hespenworst. Samen met wat ze de rest van de dag eten, zitten daar snel teveel eiwitten in. De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan dat kinderen tot twee jaar oud zo’n 8 tot 12% van hun energie-inname uit eiwitten halen. Teveel eiwitten kunnen de nieren onnodig belasten en het is aangetoond dat dit het risico op overgewicht later in het leven vergroot.
Je zou ervan schrikken hoe snel een peuter aan die 12% eiwitten van de totale energie-opname zit. Dit totaal steunt ook op de aanname dat je peuter de juiste hoeveelheid kilocalorieën binnenkrijgt, wat ook weer afhangt van de lichaamsbouw. Uit onderzoek bleek dat wel 32,8% van de Belgische peuters meer dan 15% van hun energie via eiwitten binnenkrijgt, wat te veel is.
Ijzer en calcium
Je kan je kind minder zuivel geven om op de eiwitten te letten, maar dan slaat de twijfel toe. Hoe kom je dan aan de aanbevolen portie van 300 gram zuivel voor de calciuminname? Als ouder zijn dit zaken waar je niet altijd aan uit raakt, als je al de tijd hebt om er elke dag op te letten.
Koemelk is wel een goede bron van calcium, maar het bevat heel veel eiwitten en onvoldoende essentiële vetzuren. Bovendien heeft het een laag ijzergehalte, wat verklaart dat jonge kinderen hier vaak een tekort aan hebben. Bij de geboorte krijgt de baby een ijzerreserve mee van de mama, maar vanaf zes maanden is dit bijna uitgeput. Dat is meteen het moment om met vaste voeding te beginnen, zodat je de ijzerreserves kan aanvullen. Wanneer kinderen dan voor hun voedingsstoffen te veel op koemelk moeten rekenen, ontstaan er tekorten.
Wat is groeimelk?
Groeimelk is koemelk die aangepast is om in het dieet te passen van peuters vanaf één jaar. Groeimelk bevat minder eiwitten, meer ijzer en calcium. Er bestaan vrij grote verschillen tussen de verkrijgbare merken van groeimelk.
Waarom groeimelk drinken?
Waarom wordt groeimelk in België wel aangeraden en bijvoorbeeld in Nederland niet? In Nederland stelt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en het Voedingscentrum dat een gezonde, gevarieerde voeding volstaat voor een optimale ontwikkeling. In België is het standpunt dat het erg moeilijk is om met een traditioneel voedingspatroon alle voedingsstoffen te integreren in de dagelijkse maaltijden en tussendoortjes. Daarom zegt Kind en Gezin dat groeimelk aangeraden is om gemakkelijker alle voedingsstoffen in de juiste verhoudingen op te nemen.
Veel voeding die rijk is aan ijzer, bevat ook teveel eiwitten. In groenten zit ook ijzer, maar je kind zou enorme hoeveelheden groenten moeten eten om hiermee voldoende in de dagelijkse behoefte te voorzien. Om gezond en gevarieerd te blijven eten, zonder teveel van één voedingsgroep te moeten opnemen in het dieet van je kind, is groeimelk aangeraden.
Welke groeimelk is de beste?
Er zijn veel verschillende soorten op de markt en door het etiket te lezen, merk je al snel dat de ene groeimelk de andere niet is. Waar let je op en hoe kies je de juiste groeimelk?
1. Let op de hoeveelheid eiwitten. Die moet zo laag mogelijk zijn. Onder de beschikbare merken kan dit variëren tussen 1 en 2,5 gram per 100 ml, wat een groot verschil is.
2. Kies een groeimelk zonder toegevoegde suikers. Je merkt suikers op in de ingrediëntenlijst als sucrose, glucose, fructose en dextrine-maltose. Staan deze ertussen? Kies bij voorkeur voor een andere groeimelk.
3. In de tabel met voedingswaarden staat onder koolhydraten ook steeds ‘waarvan suikers’. Hier reken je een groeimelk beter niet op af. Dit kan namelijk ook slaan op de suikers of koolhydraten die van nature in melk aanwezig zijn. Lactose is een voorbeeld van een natuurlijk aanwezige suiker en die vind je ook terug in moedermelk.
4. Het laatste aandachtspunt is toegevoegde smaken. We raden aroma’s in basisvoeding zoals melk sterk af omdat je kind dan een aangeleerde voorkeur kan krijgen voor bijvoorbeeld vanillesmaak of zoetigheid.
Hoeveel groeimelk mag je kind per dag drinken?
Om aan alle voedingsbehoeften te voldoen, mag je kind 350 tot 500 ml groeimelk drinken op een dag. Je mag natuurlijk ook wat minder groeimelk geven als je het als aanvulling op een gezond dieet gebruikt. Heeft jouw kind moeilijkheden met eten? Dan raden we toch gemiddeld twee bekertjes per dag aan. Dit ligt voor elk kind anders.
Twijfel je? Bespreek het met je apotheker. Zij of hij kan je het advies geven dat je nodig hebt, of je gepast doorverwijzen als je denkt dat je kind een afwijkend eetpatroon heeft.
Groeimelk in poedervorm of in brik?
Je kan groeimelk kopen in poedervorm of in brik. Welke variant je kiest, hangt af van wat werkt voor jouw gezin. Vloeibare groeimelk heeft als voordeel dat het gemakkelijk is in gebruik. Je hoeft het maar in de koelkast te zetten en uit te schenken. Het voordeel van groeimelk in poedervorm is dat je met één doos veel meer melk kan maken, wat scheelt in transport en opbergruimte. Het kan per liter ook wat goedkoper zijn. Vloeibare groeimelk is twee dagen houdbaar in de koelkast na opening. Poeder is tot drie weken houdbaar op een droge, schone en koele plaats.
Een paar mythes over groeimelk ontkracht
“Zuigelingenvoeding of groeimelk kan je prima vervangen door een ander melkproduct zoals yoghurt.”
Dit is een mythe. We legden in dit artikel uit dat groeimelk in vergelijking met andere zuivelproducten veel minder eiwitten bevat. Als je een peuter teveel eiwitten geeft, belast dit de nieren en een overmaat aan eiwitten zal vetcellen aanmaken. Bovendien zal je kind teveel zuivel moeten eten om aan de ijzerbehoefte te voldoen.
Peuters mogen wel wat zuivel, maar in kleine beetjes en beter niet te vaak.
Bij het kiezen van een groeimelk controleer je de voedingswaardetabel op de verpakking. Daar zoek je naar de laagste hoeveelheid eiwitten per 100 ml.
“Er zit teveel suiker in groeimelk.”
Ook dit is niet waar. We legden uit dat er een verschil bestaat tussen de soorten groeimelk. Kies je voor een groeimelk zonder toegevoegde suikers, dan zal de enige aanwezige suiker lactose zijn. Dat is een natuurlijke soort suiker die ook aanwezig is in moedermelk en goed is voor het immuunsysteem van je peuter. Vermijd groeimelk waarin de volgende ingrediënten voorkomen om zeker te zijn dat er geen overbodige suikers in zitten: sucrose, glucose, fructose en dextrine-maltose en eventueel toegevoegde aroma’s. Controleer hiervoor de ingrediëntenlijst en niet de voedingswaardetabel.