Vijf keer verlichting voor zware benen

Veel mensen hebben last van een zwaar gevoel in hun benen. Vooral je kuiten kunnen last geven bij lang zitten of staan, waardoor ook stappen moeilijker wordt. Dit heeft te maken met je bloedcirculatie. Het bloed stroomt na afgifte van zuurstof via de aders terug naar het hart, tegen de zwaartekracht in. Door slecht werkende kleppen, kan deze terugstroom minder vlot verlopen en ontstaat er overdruk in de onderste ledematen. Heb je last van zware benen? De vijf tips in deze blog brengen vast verlichting.

Wat zijn “zware benen”?

Zware benen hebben niets te maken met je gewicht, maar benoemen een lastig en pijnlijk gevoel, spanning en krampen. Doordat je bloed niet meer vlot naar je hart terugstroomt, ontstaat er een vochtopstapeling, ook wel oedeem genoemd.

Naast het vervelend gevoel, kunnen ook ergere symptomen ontstaan, zoals opzwelling van kuiten en enkels en nachtelijke krampen. In een later stadium kunnen zich spataders vormen. Dit zijn aders die niet goed meer werken en een kronkelend, onregelmatig patroon vormen. Spataders zijn op zich onschuldig, maar kunnen wel ontsteken en voor heel wat complicaties zorgen. Beter voorkomen dan genezen dus.

SOS spataders!

Spataders zijn aders die je zuurstofloze bloed terug naar boven transporteren, zodat de rode bloedcellen opnieuw zuurstof kunnen krijgen van je hart en longen. Aders die het bloed terug naar het hart pompen, zijn voorzien van kleppen om terugvloeiing te voorkomen. Deze kleppen vind je ongeveer om de twee centimeter terug.

Als die kleppen niet meer volledig sluiten, dan zal de bloedstroom vertragen of zelfs teruglopen, waardoor de ader onder druk komt te staan en groter wordt. De ader wordt ook dichter naar het huidoppervlak geduwd en is dus vaak zichtbaar. Heb je zo’n permanent uitgezette ader, die groter is dan drie millimeter? Dan spreken we van spataders.

Spataders op zich zijn onschuldig, maar ze zijn erg gevoelig voor ontstekingen. Dan krijg je tintelingen, pijn, jeuk en een zwaar gevoel in de benen. Vermoed je dat er spataders ontstaan in je benen? Ga dan best even naar de dokter. Die zal een pijnloze test uitvoeren, het zogenaamde doppleronderzoek, om de ernst ervan in te schatten.

Spataders chirurgisch verwijderen

Op de afdeling flebologie van het ziekenhuis, kun je spataders (of varices) die te veel last geven, operatief laten verwijderen. Dit kan op twee manieren: geëtageerde excisies of stripping. Bij de eerste methode wordt er een kleine insnede of incisie in de lies aangebracht en worden de kleppen terug open gezet. In de tweede methode worden de ontstoken zijtakken van de spataders verwijderd via een lokale incisie.

Voor je echter meteen aan chirurgie denkt, zijn er nog heel wat stappen te doorlopen: zelfhulp met de tips hieronder, medicamenteuze behandeling in samenspraak met de huisarts, eventueel een laserbehandeling… een operatie is vaak de allerlaatste stap.

Hoe kan ik mijn zware benen verlichten?

Tip 1: vermijd stilstand

Probeer regelmatig te bewegen. Je kunt bijvoorbeeld rondwandelen of afwisselend op je linker- of rechterbeen steunen. Probeer bij langdurig zitten soms van houding te veranderen of een voetbankje te gebruiken. Bewegen vermindert moeheid in de benen en kan de verergering van spataders tegengaan. Fietsen, wandelen, zwemmen of de trap kiezen, vormen de beste remedies tegen zware benen en spataders.

Tip 2: vermijd langdurige warmte

Sauna, zonnekloppen, hete voetbaden of vloerverwarming zorgen ervoor dat je aders uitzetten, waardoor je benen nog meer kunnen zwellen. Wil je toch warmte aan je benen voelen? Koel ze dan wel regelmatig af door er bijvoorbeeld ijskoud water op te sproeien of een koud voetbad te nemen.

Tip 3: masseer je bloedsomloop

Je kunt je benen meerdere malen per dag stevig masseren om de vochtophoping te verminderen. Bij je apotheker zijn er verschillende oliën en crèmes te krijgen die extra verlichting kunnen brengen, fris ruiken en heerlijk aanvoelen. Komt het zware gevoel na zo’n massage toch binnen het uur terug? Dan ga je best even bij een dokter langs.

Tip 4: draag steunkousen

Moet je toch langdurig rechtstaan of zitten? Dan kun je je benen wapenen met wat extra ondersteuning. Elastische steunkousen verminderen niet alleen de klachten, maar kunnen ook (nieuwe) spataders voorkomen. Kies je steunkousen samen met je apotheker of arts.

Tip 5: venotropen

Venotropen zijn geneesmiddelen die de vaatwanden versterken. Je kunt deze op voorschrift krijgen, maar je apotheker kan ook een plantaardig alternatief aanbieden. Plantaardige venotropen bevatten extract van rode wijnstok of wilde paardenkastanje. Bespreek de juiste dosis met je apotheker.

  • Reparil Gel 1% 100g
  • Venoruton 1000 Sach Pulv Per Os 30
  • Veinofytol Maagsapresist Tabl 98x50mg
  • Antistax Forte Filmomh Tabl 60
  • Daflon 500 Comp 90 X 500mg
  • Bota Relax 280 Katoen Korte Kous Blue N5
  • Bota Embolix Ad Wit N2
  • Bota Halskraag Mod Z H 8cm l
  • Bota Halskraag Mod Z H 8cm S
  • Bota 40 Kous Var.ad -hiel-teen N7 2