Ik ga op reis en ik neem mee...

Hoera, de zomer is nu officieel begonnen en de reisplannen komen steeds dichterbij. Of je nu met een rugzak de wildernis doorklieft of een all-in boekte om heerlijk aan het zwembad te liggen, je wil je dagelijkse zorgen even kunnen vergeten. Om helemaal te kunnen genieten, neem je ook best een reisapotheek mee. Zo kun je kleine en grotere lichamelijke ongemakken bestrijden, ook in landen waar je de taal niet spreekt.

Je reisapotheek voor binnen en buiten Europa

Als je met de auto reist, ben je sowieso verplicht om een verbandtrommel in je voertuig te hebben. Daarin zitten al heel wat noodzakelijke items, zoals steriele verbanden en gaasjes, ontsmettingsmiddel, pleisters en veiligheidsspelden. Je apotheker kan je meer informatie geven over een standaard verbandkist of etui. 

In deze koffer ontbreken echter nog heel wat zaken. Wij geven alvast een lijstje ter inspiratie:

    • Je vertrouwde medicatie: het klinkt vanzelfsprekend, maar wordt nog vaak vergeten; je eigen medicatie die je regelmatig neemt. Heb je voldoende voorraad? Een voorschrift is niet overal geldig en ook merken van medicatie kunnen verschillen. Het is dus best om je eigen medicatie gewoon in je bagage te stoppen. Neem alles mee wat je regelmatig nodig hebt, ook al heb je er op dit moment geen last van, zoals bijvoorbeeld medicatie tegen migraine, allergie, gewrichtsontstekingen, astma… Verandering van klimaat kan een aanval uitlokken.
    • Bescherming tegen zon: door je regelmatig in te smeren met een zonnebrandcrème, lippenbalsem met UV-filter te gebruiken en ‘s avonds aftersun aan te brengen, voorkom je veel ellende. 
    • Pijnstillers en koortsremmers: een vervelende verkoudheid, verzwikte voet of een paar dagen koorts mogen je vakantie niet verpesten. Neem een voorraadje voor een paar dagen mee. Houden pijn en koorts langer aan, is het toch best om een lokale dokter te raadplegen.
    • Hetzelfde geldt voor ontstekingswerende producten: neem zalf en/of tabletten mee om kleinere ontstekingen snel te lijf te gaan.
    • Je vertering onder controle: op vakantie eten we vaak anders of meer. Maagzuurremmers, een laxeermiddel en producten tegen diarree en misselijkheid behoren dan ook tot de buitenlandse EHBO-kist. Sommige mensen nemen ook best voor vertrek een middel tegen reisziekte.
    • Bescherming tegen insecten: kies best een “repellent” op basis van DEET die je preventief kunt aanbrengen. Let op voor de combinatie met zonnecrème; DEET kan de werking ervan verminderen. Let ook op voor jonge kinderen, waarbij andere middelen meer aangewezen zijn; je apotheker kan je hier alle info over geven. Jeukstillende gel of antihistaminica kunnen verzachting bieden als je toch gebeten wordt. Neem ook een pincet mee en een tekentang. .
    • Oog- en neusdruppels: zowel onderweg als op je bestemming kan de lucht droger zijn dan wat je gewend bent. Bescherm je ogen en je neus dus tegen uitdroging.
    • Kleine hulpmiddelen: oordopjes tegen eventueel lawaai ’s nachts, een thermometer, anticonceptie, desinfecterende gel, lippenbalsem, brandwondenzalf… Kortom, alles om je vakantie zo aangenaam mogelijk te maken.

Opgelet voor de reuzenteek!

Sinds juni 2019 duiken er berichten op over de hyalommateek, ook wel de reuzenteek genoemd. Deze teek, die maar liefst tien keer groter is dan de variant die we in West-Europa kennen, komt voornamelijk voor in Noord-Afrika en Azië. Sinds enkele jaren is hij ook te vinden in Zuid- en Oost-Europa. De teek breidt zijn terrein nu verder uit en werd al gevonden in Duitsland en Nederland.

Teken die al eeuwen in onze bossen wonen, kunnen drager zijn van de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk jezelf en je reisgenoten dagelijks op teken te controleren.

Je reisapotheek buiten Europa

Voor een verblijf buiten Europa raadpleeg je best even je arts. .Voor sommige subtropische landen moet je ook een bewijs van vaccinatie hebben, bijvoorbeeld tegen gele koorts. Daarvoor moet je naar een erkend vaccinatiecentrum. Je apotheker kan je meer informatie geven over vaccinaties en de werking ervan.

Ook voor malariapreventie is het belangrijk dat de voorbereiding vroegtijdig begint. De meeste geneesmiddelen moeten reeds voor de reis worden ingenomen. Blijf in risicogebieden de nodige maatregelen nemen, want elke muggenbeet is een risico. Beschermende kleding, doeltreffende insecticide en een muskietennet kunnen de muggenbeten beperken. Boven de 2000 meter is malaria zeldzaam. Maar door de mindere zuurstof in de lucht, kunnen reizigers dan weer last hebben van hoogteziekte. Ook hiervoor bestaan er middeltjes.

Toeristenziekte

Het warme klimaat, de hygiëne en de lokale culinaire specialiteiten kunnen aanleiding geven tot reizigersdiarree of de beruchte turista. Hou de kwaliteit van het drinkwater in de gaten en vermijd ijsblokjes. Eventueel kunnen ook chloraminetabletten handig zijn als er geen mineraalwater uit flessen ter beschikking is. Rauwe groenten of fruit dat je niet zelf geschild of gewassen hebt, schaaldieren, voeding waarin rauwe of niet goed gekookte eieren verwerkt zijn, gerechten met verse kaas en ijsdesserten, kunnen ook gevaarlijk zijn. Was in risicogebieden vóór het eten steeds uw handen met desinfecterende zeep. Meestal is de reizigersdiarree onschuldig en geneest het vanzelf binnen de week. Voldoende vochtopname, probiotica en loperamide kunnen helpen om de diarree onder controle te krijgen.

In 1,5% van de gevallen van reizigersdiarree heeft men te maken met een ernstige vorm: hoge koorts, bloed in de stoelgang en/of hevige krampen kunnen verholpen worden door een antibioticum op voorschrift. Contacteer hiervoor altijd een arts.

Op reis met kinderen

Kinderen zijn extra gevoelig aan veranderende omstandigheden. Voor hen is op reis gaan een ware uitdaging voor hun lichaam. Laat kinderen in een warm klimaat voldoende drinken, want ze zijn gevoeliger aan uitdroging dan volwassenen. Stop ORS-zakjes in je reisapotheek: zodra ze diarree hebben of moeten braken, kun je dit toedienen om het verloren vocht en de elektrolyten terug aan te vullen.

Kinderen hebben ook een zeer gevoelige huid: bescherm ze met een zonneproduct, ook als het bewolkt is. Gebruik een petje en zet kinderen onder één jaar niet rechtstreeks in de zon. Na één jaar mogen ze in de zon met hun ingesmeerde armen en ingesmeerde benen voor korte periodes en niet tussen 11 en 15 uur. Smeer ze in een half uurtje vooraleer ze buiten gaan en herhaal om de twee uur.

We wensen je een deugddoende vakantie toe!