Hou je huid gezond tijdens de feestperiode...

Tijdens de feestperiode durven de dagen al wat langer duren, eten we vaak wat meer en verlaten we onze normale gezondheidsroutines. Daardoor krijgt onder andere onze huid het zwaar te verduren. Wil je er ook in februari nog stralend uitzien? In deze blog geven we tips om je huid gezond te houden.

Pas op: huidgevaar!

Natuurlijk zal het er dit jaar heel wat anders uitzien dan gewoonlijk, de feestdagen, maar toch willen we hier het beste van maken. 

Let it snow; het wordt kouder en dat betekent niet alleen dat je huid buiten beschermd moet worden tegen winterse temperaturen en snijdende wind, maar ook dat we de neiging hebben ons gezicht meer dan anders af te dekken met sjaals en rolkragen.  Daardoor zullen er sneller kleine ontstekingen ontstaan en zijn bijvoorbeeld puistjes moeilijker te bestrijden. Ook het dragen van een mondmasker kan hierop invloed hebben. Je beschermt je wangen en neus dus beter met een crème dan met een extra laagje stof. Een goede tip daarbij is zogenaamde ‘cold cream’, dit is een voedende crème die ruwe, droge huid beschermt tegen koude. Je zoekt best ook een lippenbalsem op basis van deze ‘cold cream’.

Laat alleen de dennennaalden prikken; prikkelend textiel kan immers allergie opwekken. Samen met de temperaturen veranderen ook de stoffen van onze kleren. We ruilen luchtig biokatoen voor prikkelende wol en dat kan voor jeuk en irritatie zorgen. Ook de decoratie spaart onze huid niet: dennenbomen, chemische geuren van kaarsen of stokjes, sprays met valse sneeuw en de overdaad aan glitter zijn een ware beproeving voor onze huid. Om nog te zwijgen van gourmetstellen in een weinig verluchte eetkamer…

Giet water bij de wijn; zowel letterlijk als figuurlijk. Aan de eettafel proberen we de gemoederen zo veel mogelijk te bedaren en een dreigende discussie voegt stress toe aan de lijst met dingen die nefast zijn voor onze huid. Bovendien wordt er al eens een glaasje te veel gedronken, waardoor je huid sneller uitdroogt. Doe je huid een plezier en zet naast je glas wijn een groot glas water. Ideaal om een giftige opmerking van een familielid én het dehydraterend effect van alcohol te neutraliseren.

Verzorgingsroutine

Probeer je vaste huidverzorgingsroutine aan te houden tijdens de feestdagen. Hoe laat het ook is na het zoveelste feestje; reinig je huid grondig voor je gaat slapen en breng je nachtcrème aan. Ook ’s morgens kun je een korte nacht van je gelaat scrubben. Na een scrubsessie werkt je gezichtscrème trouwens nog beter. Ga op zoek naar een extra beschermende crème voor overdag. Maak van de periode tussen slapen en feesten gebruik om je huid te hydrateren, te verfrissen en te laten ademen.

Heb je nog geen vaste verzorgingsroutine? Dan is dit het ideale moment om er een op te bouwen. Vraag raad aan je apotheker of dermatoloog en laat vooraf zeker een huidanalyse uitvoeren.

Aangepaste make-up

De belangrijkste tip die we willen geven is: let op met make-up. Achterin je kast nog een goudkleurig restje van vorig jaar vinden en dat zomaar op je oogleden smeren, kan nare gevolgen hebben. Ga ook niet op kerstavond voor het eerst experimenteren met valse wimpers. De lijm die daarbij hoort, lokt vaak allergische reacties uit. Zorg er dus voor dat je make-up niet te oud, maar ook niet te nieuw is. Uitgebreid testen is de boodschap. In de apotheek vind je aangepaste mascara en oogschaduw voor de meest gevoelige ogen. Combineer ze met de juiste, zachte reinigende producten.

Net als je outfit moet je make-up je als gegoten zitten en prima passen bij je huidtype. Te vette foundation veroorzaakt verstoppingen en puistjes, terwijl sommige soorten mineraalpoeder dan weer je huid uitdrogen. Ga op zoek naar producten die je meer beloven dan het decoratieve. Er bestaat immers make-up die verzorgend werkt en zelfs geschikt is voor de hypergevoelige huid. Hetzelfde geldt voor aangepaste borstels, die je kunt gebruiken voor het aanbrengen van blush, oogschaduw en fond de teint. Ook hier kan je apotheker je advies over geven.

Ook je huid mag mee feesten

Zoals jij geniet van dat glaasje veel te dure champagne of dat extra stuk taart, zo mag ook je huid tijdens de feestperiode extra verwend worden. Je kunt investeren in een uitgebreide gelaatsbehandeling of van je eigen badkamer een spa maken. 


Trakteer je huid op extra voedingsstoffen

Nee, je hoeft niet nòg meer te gaan eten. Maar wist je dat je huid 80% van de voedingsstoffen uit je voeding haalt? Wil je dus meer dan 20% doen voor je huid, dan pak je best niet alleen de buitenkant aan. Tijdens de feesten eten we minder evenwichtig en is het niet zo eenvoudig om die heerlijke schaal kroketten te ruilen voor een extra portie groenten. Gelukkig bestaan er ook supplementen waar je huid de nodige vitamines en mineralen kan uithalen. Vraag raad aan je apotheker.


We wensen jullie stralende feesten ! 

  • Vitamine D Complex Forte Natural Energy Parel 120
  • Darphin Ideal Resource Cadeaubox Normale Tot Droge Huid 3 Producten
  • Jowae Balsem Kwetsbare Huid Lichaam En Gelaat 40ml
  • LIERAC SUPRA RADIANCE MASKER TUBE 75ML