Goede zonbescherming: weet jij hoe het moet?

Ons Belgisch lentezonnetje laat zich zien en dat lokt ons allemaal naar buiten om ervan te genieten. We vergeten soms dat zonnecrème ook op deze eerste mooie dagen al nodig is. Je doet er goed aan om je altijd in te smeren, dus niet alleen op vakantie in het Zuiden van Frankrijk. Alleen zo bescherm je jezelf tegen verbranding, huidkanker en huidveroudering. Weet jij hoe je jezelf het beste kan beschermen? We vertellen wat meer over waarom de zon schadelijk is en hoe je huidbeschadiging voorkomt.

Overzicht

  • Is de zon gevaarlijk?
  • Verschillende huidtypes
  • De huidtypes volgens Fitzpatrick
  • Bescherm je huid
  • Blijf uit de volle zon
  • Draag bedekkende kleding
  • Zonnecrème
  • Genieten van de zon op een veilige manier
  • Zomerse huidverzorging
  • Hydrateren
  • Je gezond voorbereiden

Is de zon gevaarlijk?

De zon is schadelijk voor onze huid, maar hoe komt dat? De uv-stralen van de zon hebben een invloed op de celdeling van de huid. Dat veroorzaakt huidkanker. Huidkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker in België en Nederland. Dat komt door verbranden in de zon, maar ook door de zonnebank. Wanneer uv-stralen je huid beschadigen, sterven veel cellen in de opperhuid die zich niet meer goed kunnen herstellen.

Kinderen onder de 16 jaar, ongeacht hun huidskleur, moeten goed beschermd blijven tegen de zon. Omdat kinderen een snellere celdeling hebben, is het voor hen nog gevaarlijker om te verbranden en brengt het gevolgen met zich mee op latere leeftijd. Onderzoek toont aan dat kinderen sneller verbranden en dat wanneer ze een paar keer verbranden, ze hoger risico lopen op het ontwikkelen van huidkanker op latere leeftijd.

Kinderen dragen de gevolgen van zonneschade met zich mee, ongeacht hun huidskleur.

 

De zon zal op lange termijn ook het verouderingsproces versnellen. De beste aangetoonde manier om veroudering van de huid te voorkomen, is je dagelijks beschermen tegen de zon.
Zeker in de zomermaanden zal het je soms opvallen dat de ene persoon meer last ervaart bij zonnig weer dan de andere. Hoe komt dat?

Verschillende huidtypes

In onze blog over huidverzorging leggen we uit dat er verschillende huidtypes bestaan. De textuur en samenstelling van de huid hangt af van verschillende factoren. Dit ligt vooral buiten onze controle. Welk huidtype je hebt, is erfelijk en hangt deels af van je hormonale samenstelling en leeftijd.

Je kan wel je verzorging afstemmen op je huidtype om een gezonde en mooie huid te krijgen. Wanneer je echt klachten hebt zoals terugkerende jeuk, acne of uitslag, ga je beter naar een arts. Gezondheidsproblemen kunnen zich uiten door zulke symptomen op de huid. Door ze te behandelen, neemt niet alleen je comfort toe, maar vaak ook je zelfvertrouwen.

Hoe gevoelig je bent aan de straling van de zon is ook erfelijk. Het hangt samen met je huidskleur. Je huidskleur is het resultaat van hoeveel pigment je aanmaakt. Dat pigment heet melanine en hoe meer melanine je aanmaakt, hoe beter je huid beschermd is tegen de stralen van de zon.

Heb je een donkere huidskleur of bruin je gemakkelijk in de zon? Dat betekent niet dat de zon onschadelijk is voor jou.

De huidtypes volgens Fitzpatrick

Om een overzicht te krijgen van wie in welke mate risico loopt door blootstelling aan de zon, ontwikkelde Thomas B. Fitzpatrick in 1975 een classificatiesysteem dat dermatologen nog steeds gebruiken. Probeer jezelf te herkennen in één van deze huidtypes zodat je je zonnebescherming hierop kan afstemmen:

Huidtype 1

Herkenbaar aan:
Mensen met huidtype 1 hebben lichte groene, grijze of blauwe ogen en natuurlijk rood of blond haar. Hun huidskleur voor het zonnen is heel licht of wit.

Reactie op de zon:
Ze krijgen snel sproeten in het gezicht of overal op het lichaam wanneer ze aan de zon blootgesteld worden. Ze verbranden zo goed als altijd en dat kan tot vervellen of blaren leiden. Ze lopen door hun lichte huid en haarkleur snel een zonneslag op.

Huidtype 2

Herkenbaar aan:
Mensen met huidtype 2 hebben ook een lichte huid. Ze hebben (donker-)blond of lichtbruin haar dat in de zomer lichter wordt. Vaak hebben ze grijze, groene of blauwe ogen.

Reactie op de zon:
Ze verbranden snel en dat kan tot vervellen of blaren leiden. Soms bruinen ze wel in de zon, maar vrij traag en meestal pas na het verbranden.

Huidtype 3

Herkenbaar aan:
Mensen die onder deze categorie vallen, hebben meestal donkerblond tot bruin haar en (licht-) bruine ogen. De huid is licht, maar met een warme ondertoon.

Reactie op de zon:
Ze kunnen sproeten krijgen, maar bruinen ook. Ook zij verbranden regelmatig wanneer ze zich niet genoeg beschermen.

Huidtype 4

Herkenbaar aan:
Mensen met huidtype 4 hebben al van nature een olijfkleurige huid. Ze hebben bruin tot zwart haar en bruine ogen.

Reactie op de zon:
Ze bruinen in de zon en verbranden niet zo snel. Deze mensen krijgen geen sproeten door de zon.

Huidtype 5 en 6

Herkenbaar aan:
Mensen met huidtype 5 hebben een donkerbruine huid, bruin of zwart haar en donkerbruine ogen. Mensen met donkerbruine of zwarte huid vallen onder huidtype 6 en hebben donkerbruine of zwarte ogen.

Reactie op de zon:
Mensen met huidtype 5 bruinen heel snel in de zon. Zowel huidtype 5 als 6 verbranden zo goed als niet en krijgen een nog donkerdere huidskleur.

De huidtypes van Fitzpatrick kan je gebruiken om te bepalen welke risico’s je loopt door blootstelling aan de zon en om je beter te beschermen. We geven dit advies mee:

Types 1 en 2

Als je huidtype 1 of 2 hebt, loop je het hoogste risico op zonnebrand. Dat betekent dat jouw huid ook meer risico loopt op huidkanker en dat je huid sneller zal verouderen door blootstelling aan de zon. We raden je aan om elke dag zonnecrème of een dagcrème met factor 30 of hoger te dragen. Tegenwoordig is het bewustzijn over de gevaren van de zon al vrij hoog. Er bestaan dus zonnecrèmes speciaal voor het gelaat en voor elk huidtype.

Types 3 tot 6

Als je jezelf herkent als één van deze huidtypes, maak je je waarschijnlijk niet zo vaak zorgen over de zon. Je kan wel wat langer in de zon blijven zonder op het moment zelf last te ondervinden, maar op lange termijn is het ook voor jou schadelijk. Zelfs de meest donkere huid kan sneller verouderen door de uitdroging van de zon of huidkanker ontwikkelen.
Zoals eerder vermeld, moeten alle kinderen steeds goed beschermd zijn tegen de zon omdat zij het snelst verbranden en schade oplopen die zich op latere leeftijd tot huidkanker kan ontwikkelen.

Bescherm je huid

Blijf uit de volle zon

Zo simpel kan het zijn! Zonnebaden kan ontspannend aanvoelen, maar op die manier krijgt een grote oppervlakte van je huid voor een lange tijd veel straling. Vaak gaan we zonnebaden om te bruinen, dus krijgen delen van je lichaam die nog niet veel zon gezien hebben ineens lang en veel zon te verduren, wat nog meer risicovol is.
Voor mensen met huidtype 1 en 2 levert dit soms al na een tiental minuten verbranding op. Ook mensen met een ander huidtype baten erbij om de volle zon te vermijden, zeker tussen 12 uur ’s middags en 4 uur in de namiddag.

Een zonnebril en een hoed helpen een zonneslag te voorkomen.

Draag bedekkende kleding

Een andere manier om uit de zon te blijven, is kleding dragen die je huid beschermt. Door je schouders en nek te bedekken, vermijd je dagelijks onnodige blootstelling.
Op zonnige dagen dragen blonde en roodharige mensen beter een hoed of pet. Ook wanneer je haar niet van nature blond is, is dit advies voor jou van toepassing. Blond en rood haar laten meer zon door, waardoor je snel een zonneslag of hitteslag krijgt.
Een hoed met een rand of pet beschermt ook je gezichtshuid, wat mooi meegenomen is.

Zonnecrème

Enkel zonnecrème gebruiken is niet voldoende voor mensen met huidtype 1 en 2. Bij een grootschalig onderzoek toonde men aan dat 62% van zongevoelige mensen verbrandt wanneer ze enkel rekenen op zonnecrème als bescherming.

Zonnecrème met een hoge factor is nochtans bewezen effectief in stralen tegenhouden en de huid beschermen. Er zijn echter verschillende andere redenen waarom je alsnog kan verbranden. Niet genoeg, niet vaak genoeg en niet nauwkeurig genoeg smeren, horen tot de belangrijkste oorzaken van verbranden.

Hoe vaak en hoe veel smeren?
Eén keer goed insmeren volstaat niet. Momenteel luidt het advies om je elke twee uur opnieuw in te smeren. Na zweten of zwemmen smeer je je ook opnieuw in.
Aan het strand lijkt het wel alsof je extra snel verbrandt. Dat is ook het geval want zand en water reflecteren de zonnestralen. Op het strand moet je dus ook in de schaduw goed bijsmeren.
In de schaduw blijven is een goed idee, maar blijf bewust van hoe vaak je bij moet smeren. De meeste afdekkingen zoals parasols of strandtentjes laten ook stralen door, net zoals de schaduw van bomen.

Hoe veel moet je smeren? Smeer zonnecrème niet te veel uit en wees er niet te zuinig mee. Wanneer je te dun smeert, ben je minder goed beschermd dan de factor op de verpakking belooft. Ben je wel eens verbrand op de bovenkant van je voeten, op je oren, oogleden of in je knieholtes? Dan weet je hoe snel we bepaalde plekjes vergeten! Let dus er dus goed op dat je heel je lichaam insmeert.

Welke zonnecrème kies ik?
De verpakkingen van zonnecrème staan vol met specifieke termen, waardoor het soms moeilijk kiezen is. 
Huidtypes 1 en 2 kiezen beter voor factor 50. La Roche Posay en Avène hebben een uitgebreid gamma voor kinderen en de gevoelige of zelfs allergische huid. Je kan de hele familie insmeren met deze zonnecrèmes, die jaarlijks aangeraden worden door dermatologen en apothekers.

Specialisten tegen huidveroudering zijn Vichy, Eucerin en Widmer. Ze hebben ook producten voor de droge en gevoelige huid in het gamma.
Voor het gelaat bestaan er speciale zonnecrèmes voor het beste comfort doorheen de dag. Met een matte en olievrije zonnecrème voor de vettige huid, een hydraterende zonnecrème voor de oudere of droge huid en een milde zonnecrème die niet in de ogen prikt voor kinderen, wordt smeren een gemakkelijk onderdeel van je dagelijkse routine.

In de schaduw moet je ook smeren, zeker op het strand. Ook met factor 50 kan je nog een mooi kleurtje krijgen, misschien wel trager omdat je huid niet beschadigd wordt.

Genieten van de zon op een veilige manier

Genieten van de zon mag ook natuurlijk! Gelukkig zijn er manieren om een zomerse gloed te verkrijgen op een veilige en gezonde manier.

Zomerse huidverzorging

Een mooie teint begint bij een goede huidverzorging.In de winter zal je huid andere verzorging nodig hebben dan in de lente of zomer.

Wanneer de zon feller en langer schijnt, kan je voor een mooi kleurtje een zonnecrème met hogere factor gebruiken of kiezen voor een BB crème met uv-bescherming in plaats van dagcrème en fond de teint. Het is namelijk niet waar dat je minder bruint met een hogere uv-factor op.

Hydrateren

Het beste geheim voor een mooie zomerse huid is zelfbruiner. Daar schrikken we soms nog wat voor terug, maar nu we meer bewust worden van de gevaren van bruinen in de zon of zonnebank, is opteren voor een gezond kleurtje een chiquer alternatief.

Hoe begin je ermee? Je huid voorbereiden is een belangrijke stap. Eerst zorg je ervoor dat je je huid scrubt. Zo neem je op een zachte manier de dode huidcellen op de opperhuid weg en krijg je een egaal en zacht oppervlak. Vergeet ook je gezicht niet te scrubben. Een gezichtspeeling is milder en zachter voor de gevoelige gezichtshuid.

Daarna hydrateer je de huid met een olievrije hydraterende crème die je goed laat intrekken. Nu ben je klaar voor een zelfbruinende lotion. Er bestaat ook mousse, spray en crème en welke je kiest, hangt af van welke manier van aanbrengen je het gemakkelijkst vindt. Het is een kwestie van uitproberen en oefenen. In geen tijd bereik je zo een naturel zomers kleurtje.

Je gezond voorbereiden

Bepaalde voedingssupplementen kunnen helpen met de teint van de huid te ondersteunen. Je huid en haar gezond houden, gebeurt ook van binnenuit. Supplementen zijn een gezonde ondersteuning van je levensstijl, maar kunnen je niet beschermen tegen de zon.

  • Vichy Ideal Soleil Water Hydraterend Spf30 Gelaat En Lichaam 200ml
  • Louis Widmer All Day Spf50+ Zonder Parfum Duo 2x100ml
  • NUXE SUN DUO SPF50 SPRAY FONDANT 150ML + AFTERSUN 100ML
  • Louis Widmer All Day Spf50+ Met Parfum Duo 2x100ml
  • NUXE SUN DUO SPF 30 BRONZE OLIE 150ML + AFTERSUN 100ML