Bescherm je trouwe viervoeter tegen parasieten...

Op warme dagen lopen huisdieren vaker buiten of gaan verkoeling zoeken in beboste gebieden. Tussen het kreupelhout, in boomschors, struiken, zand en aarde houden zich echter kleine parasieten schuil die in jouw geliefd huisdier de ideale gastheer of -vrouw zien. Vlooien, teken, mijten en wormen kunnen de gezondheid van je dier ernstige schade toebrengen. Daarom is het verstandig om hen in de zomermaanden extra te beschermen en te controleren op ongewenste bezoekers in en op het lichaam.

Welke huisdieren lopen risico?

Honden en katten zijn uiteraard de gekendste avonturiers, maar ook kleinere huisdieren zoals cavia’s, hamsters, ratten, muizen of konijnen kunnen vlooien, teken, mijten of wormen oplopen. In deze blog hebben we het over alle pelsdieren, ook degene die meestal of altijd binnen blijven. Ook zij kunnen, bijvoorbeeld via jouw kleren, een parasiet te gast krijgen. Gaat je dier regelmatig naar buiten? Dan zijn extra controles aangewezen.

Welke parasieten zijn er en wat kan ik ertegen doen?

In deze blog bespreken we de vier meest voorkomende parasieten bij huisdieren: vlooien, teken, mijten en wormen. Bij je apotheek kun je halsbanden, druppels of preventiepakketten krijgen tegen allerlei parasieten. Hier zit meestal een kalender bij om de gevaarlijkste periodes van het jaar in de verf te zetten.

Controleer je huisdier echter regelmatig en ruim hun etensresten en fecaliën zo snel mogelijk op. Verschoon het drinkwater dagelijks en dek mogelijke bronnen, zoals bijvoorbeeld zandbakken, netjes af. Zorg ervoor dat jij en je gezin regelmatig de handen wassen en hou vooral de nagels van kleine kinderen schoon. Zo voorkom je broeihaarden en besmettingen binnenshuis.

Vervelend: vlooien

Vlooien zijn op zich niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Ze zuigen bloed bij de gastheer en planten zich razendsnel voort. Eenmaal ze een geschikt “nest” gevonden hebben, zullen ze dit niet gauw verlaten. Bovendien kunnen de larven, beschermd door een cocon, weken tot zelfs jaren overleven. Je grijpt dus best snel en grondig in zodra je huisdier één van volgende symptomen vertoont:

  • Veelvuldig krabben, met huidletsels of kale plekken tot gevolg
  • Donkere korreltjes die rood kleuren op vochtig papier
  • Huidirritaties, ook bij jezelf of huisgenoten

Om vlooien te voorkomen, breng je best maandelijks enkele druppels repellent tussen de schouderbladen aan of draagt je huisdier het hele jaar door een vlooienbandje. Heb je het vermoeden dat er toch vlooien zijn, behandel het dier dan met de juiste medicatie en vergeet vooral niet alles wat wasbaar is ook te wassen. Zoals gezegd kan een vlooiencocon ook tussen de kussens van de zetel jarenlang overleven. Je kunt bij je apotheker ook sprays of “foggers” krijgen die vlooien, larven en cocons doden.

Gevaarlijk: teken

Teken hechten zich lange tijd vast aan hun gastheer om diens bloed te drinken. Ze hebben dat bloed nodig om te kunnen groeien. Eens ze volgezogen zijn, kunnen ze weer een hele tijd verder. Teken verschuilen zich vaak in hoog gras, struiken of bomen en hechten zich vast aan mens en dier. Normaalgezien is een teek ongevaarlijk, maar deze parasiet kan wel drager zijn van infectieziekten zoals Lyme, babesiose of nog erger. 

Opgelet voor de reuzenteek!

Sinds juni 2019 duiken er berichten op over de hyalommateek, ook wel de reuzenteek genoemd. Deze teek, die maar liefst tien keer groter is dan de variant die we in West-Europa kennen, komt voornamelijk voor in Noord-Afrika en Azië. Sinds enkele jaren is hij ook te vinden in Zuid- en Oost-Europa. De teek breidt zijn terrein nu verder uit en werd al gevonden in Duitsland en Nederland.

Teken die al eeuwen in onze bossen wonen, kunnen drager zijn van de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk jezelf en je reisgenoten dagelijks op teken te controleren. Het is belangrijk om de teek correct te verwijderen. Als je nadien geen koorts ontwikkelt en de huid rond de beet zwelt niet op of wordt niet rood, dan hoef je niets meer te doen. Had je echter te maken met een hyalommateek, dan ga je best zo snel mogelijk naar de dokter. Deze grote teken zijn immers vaak drager van de Krim-Congokoorts. Meer daarover vind je op Nature Today.

Teken dragen hun eventuele ziekte pas vierentwintig uur na de aanhechting over, dus het is belangrijk om ze zo snel mogelijk te verwijderen op een veilige manier. Als je na drie tot dertig dagen een ringvormige uitslag ziet groeien rond de tekenbeet of jij of je huisdier hebben plots last van ziekte, maak dan snel een afspraak bij een dokter of dierenarts.

Venijnige bijters: mijten

Een mijt is een piepklein, spinachtig beestje dat zich niet gewoon vastbijt in zijn gastheer, maar tunnels graaft in de huid. Die gangetjes zijn ongeveer één centimeter diep en de ideale broedplaats voor de eitjes. Er zijn verschillende soorten mijten, waarvan de huidmijt, de oormijt en de schurftmijt de vervelendste zijn.

Zie je dat je huisdier zich vaak krabt? Is het oorsmeer zwart en korrelig? Of heb je zelf last van uitslag en nachtelijke jeuk? Mijten zijn gelukkig snel te behandelen, maar het is belangrijk om de behandeling door te zetten, ook als de symptomen verdwenen zijn.

Griezelig: wormen

Je hebt vast al eens van een lintworm gehoord en weet waarschijnlijk ook dat je die kunt krijgen door het eten van rauwe vis of slecht bewaard vlees. Ook dieren kunnen hierdoor besmet worden, of door contact met geïnfecteerde uitwerpselen. Vlees, vis of uitwerpselen kunnen eitjes van de worm bevatten, die in het lichaam van de gastheer of -vrouw tot ontwikkeling komen. De meest voorkomende parasietwormen zijn spoelwormen, maagdarmwormen, zweepwormen en haakwormen. De meest besmettelijke voor mensen is de lintworm. Een goede handhygiëne is het belangrijkste preventiemiddel.

Wormen kunnen zich erg goed schuil houden en meestal zal je het niet meteen merken. Vind je echter dode wormen in de ontlasting of slaapplek, dan kun je er zeker van zijn dat je moet ingrijpen. Dode wormen zien eruit als rijstkorrels (lintworm) of elastiekjes (spoelworm). Bij ergere besmetting kan je huisdier erg vermageren, is er een groeiachterstand, een doffe vacht, gezwollen buik of huiduitslag. Ook diarree of braken kunnen symptoom zijn van een ernstige besmetting.

Gelukkig kan je wormen snel en pijnloos verwijderen door pillen, pasta’s of druppels voor in de nek. Je apotheker geeft je advies over het juiste product voor jouw huisdier.