Zomerkwalen voorkomen en verhelpen..

Zomerkwalen

De zomer is een periode vol sport en ontspanning. De lange, warme dagen spenderen we het liefst van al buiten. Misschien geniet jij vooral van terrasjes doen, of denk je eraan om je aan een nieuwe sport te wagen. Of je nu liever op je gemak geniet van de zomerzon of je een echte sportieveling bent, bepaalde kwalen kom je sneller tegen in de zomer. Op reis loop je bovendien nog meer risico op ongemakken door een ander eetpatroon, een nieuwe omgeving of spannende activiteiten.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om je voor te bereiden op de zomer. Met deze tips laat je de pret niet bederven door zomerkwalen.

1. Verbranden in de zon

Het is altijd een goed idee om je huid te beschermen tegen de zon. Je voorkomt zo huidveroudering en aandoeningen als huidkanker. In de zomer zijn er meer schadelijke UV-stralen omdat de zon hoger staat. Hoe snel je verbrandt heeft weinig te maken met de temperatuur. Op een frisse zomerdag kan de UV-straling even krachtig zijn als tijdens een hittegolf. Raadpleeg de UV-index bij het weerbericht als je wil weten hoe sterk de straling is.

Door je goed voor te bereiden op de zomer, voorkom je de meeste zomerkwalen.

Er zijn verschillende manieren om je te beschermen tegen de zon en ze werken het best wanneer je ze combineert. Smeer je goed in met een voldoende hoge factor, herhaal dat elke 2 uur en zelfs vaker wanneer je zweet of zwemt. Probeer ook in de schaduw te blijven. Het klinkt voor de hand liggend, maar dat is het soms niet. Zonnen kan lekker voelen, maar je lichaam is hard aan het werk om je temperatuur op peil te houden en je merkt soms pas dat je verbrand bent een paar uur na het zonnen. In onze blogpost over zonnebescherming vertellen we in detail waar je op moet letten

2. Hitteziekte

Wanneer de temperaturen blijven stijgen, wordt het soms moeilijk om je dagelijkse taken uit te voeren. Je lichaam kan het zwaar te verduren krijgen bij hitte. Wat voor jou te warm is, hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen zijn er een paar risicogroepen die sneller last krijgen van hoge temperaturen: 

Les enfants

Mensen ouder dan 65

Personen met hartklachten, diabetes, schildklierziekten of verminderde nierwerking

Personen met veel overgewicht

Personen die medicatie innemen zoals antidepressiva, plaspillen of isotretinoïne

Wanneer je grote fysieke inspanningen levert bij hoge temperaturen of te veel alcohol drinkt, kan je ook sneller klachten krijgen. Al deze factoren zijn soms moeilijk in te schatten, dus onderschat het niet wanneer je ziet dat iemand in je omgeving het zwaar krijgt onder de hitte.

Welke klachten krijg je bij acute hitteziekten?

Uitdroging

Dat je veel water moet drinken wanneer het warm is, hoeven we niet uit te leggen. Maar wanneer het erg warm is verlies je al eens uit het oog hoe snel je uitdroogt.

Constante dorst, een droge mond, hoofdpijn, donkerkleurige urine of weinig plassen en droge ogen zijn symptomen van uitdroging. Soms krijg je niet snel genoeg dorst, dus let zeker op de andere klachten. Maak een huidplooi op een stuk van je lichaam waar weinig vetweefsel zit zoals je elleboog. Als die niet direct terug verdwijnt, moet je dringend water drinken.

Warmte-oedeem

Bij hoge temperaturen kunnen de onderbenen, voeten en soms armen zwaar aanvoelen en opzwellen. Vooral mensen met veel overgewicht of een verhoogde bloeddruk hebben hier last van.

Wat kan je doen? Als dit vaker voorkomt, raadpleeg je beter een arts. Op het moment zelf is het een goed idee om de doorbloeding te stimuleren door te bewegen. Kies voor een ontspannende activiteit zoals zwemmen of wandelen en niet voor een sport waarbij je plotse, snelle bewegingen moet maken. Zo houdt je het langer vol en voorkom je erger.

Zonneslag of zonnesteek

Een zonneslag is het gevolg van hitte op het hoofd. Het warmtecentrum in de hersenen ontregelt en het lichaam kan zich niet meer goed afkoelen. Ouderen, kinderen en personen met licht haar of minder haar zijn hier in het bijzonder gevoelig voor. Deze groepen mensen raden we aan om hoofdbedekking te dragen zoals een pet of hoed.

Niet iedereen heeft even snel last van de hitte. Neem het dus serieus wanneer je ziet dat iemand in je omgeving het zwaar heeft.

Hoe herken je een zonneslag en wat moet je doen? Het gezicht ziet rood of juist bleek, de huid gloeit en zweet en je kan plots kippenvel krijgen. Ook hoofdpijn, dorst, duizeligheid, verwardheid, misselijkheid en braken zijn symptomen van een zonneslag. Ga meteen uit de zon en zoek een koele plaats op. Neem een frisse douche of leg een koel kompres (of iets dat kan dienen als kompres zoals een nat washandje) op het hoofd, de nek en liesstreek. Drink sportdrank of water en eet iets met zout. Drink kleine beetjes water, gespreid over een paar uur. Wordt het niet snel beter? Zoek medische hulp.

Hitte-uitputting en hitteslag

Wanneer je lichaam uitdroogt door zweten en te weinig drinken in warme temperaturen, kan je een hitte-uitputting krijgen. Duizeligheid, flauwte, vermoeidheid en onrustigheid zijn de symptomen. Je kan niet goed slapen ondanks de vermoeidheid en als je ook zouttekort hebt, kan een dorstgevoel uitblijven en koorts en misselijkheid voorkomen. Dit is vaak de voorbode van een hitteslag.

Bij een hitteslag moet je onmiddellijk medische hulp zoeken. Je koorts neemt toe, je hart slaat te snel, de huid wordt droog, warm en rood. Je krijgt hoofdpijn, moet braken en stuipen en uiteindelijk kan je het bewustzijn verliezen. Dit is een zeer ernstige en dodelijke toestand.

3. Huidverzorging

In de zomer kan je huid een andere verzorging nodig hebben dan wanneer het koud is. Lees onze blogpost over een goede huidverzorging en bepaal welke verzorging jouw huid nodig heeft.

De lucht is vochtiger, de temperaturen lopen op en je huid krijgt meer zonnestralen te verduren. Blootstelling aan deze factoren maakt de kwetsbare huid extra gevoelig. 

Vochtige doekjes zijn een vaste waarde voor iedereen met jonge kinderen, maar ze komen ook goed van pas tijdens het reizen, uitstapjes en ter verfrissing op warme dagen. 

Met jonge kinderen op reis? Stem je reisapotheek hierop af.

4. Reiskwalen

Op vakantie lopen we meer risico op ongemakkelijkheid dan thuis. Hoe komt dit? Op reis spring je uit de vaste routine. Je proeft van nieuwe gerechten en er wordt er al eens een glaasje meer gedronken. Veel reizigers krijgen last van typische kwalen als darmklachten, onrustig slapen en een opgeblazen gevoel. Bereid je hierop voor door een voedingssupplement te nemen dat de darmtransit en darmflora ondersteunt.

Zit je niet graag stil op vakantie? Dan heb je zeker en vast ervaring met vervelende blaren op je voeten na het wandelen. 

In onze blog over de reisapotheek vind je alles wat je nodig hebt om je voor te bereiden op een zorgeloze zomervakantie. 

5. Muggenbeten

Wanneer de temperatuur stijgt, lijken muggen en andere vliegende insecten plots uit het niets te ontstaan. Muggen, teken en andere insecten kunnen voor vervelende beten zorgen of de nachtrust verstoren met hun constante gezoem. Je kan een muggenbeet wel behandelen, maar de beste remedie is voorkomen. We houden ze dus liever bij ons uit de buurt.

Insecten zijn echte pretbedervers. 

Hoe voorkom je muggenbeten? Wanneer de ramen dicht houden geen optie is en je hebt geen vliegenraam, kan je kiezen voor een spray of lotion met DEET of andere insecten afwerende stoffen. Zwangere vrouwen en jonge kinderen gebruiken beter geen hoge concentratie DEET.  

Wat doe je tegen een muggenbeet? Een muggenbeet kan enorm jeuken, maar je krabt er beter niet aan. De reden dat het jeukt, komt door de eiwitten die je lichaam aanmaakt om het speeksel van de mug af te weren. Het is vergelijkbaar met een soort beperkte en lokale allergische reactie. Als je krabt, verspreid je het speeksel van de mug en dus ook de jeuk. Bovendien kan je zo je huid beschadigen, wat op zijn beurt ook weer pijn kan doen en ontsteken. 

Koude en warmte helpen goed tegen jeuk en irritatie door muggenbeten. Wrijf een ijsblokje over de muggenbeet, of behandel het met een warm kompres tegen de ergste jeuk. Smeer het bultje vervolgens in met een verkoelende en jeukstillende crème.

6. Sporten in warm weer

Sporten in hoge temperaturen vergt veel van je lichaam. We vertelden eerder in dit artikel al meer over de gevaren van directe zon en uitdroging. Waar let je nog op bij sporten in warm weer?

De regel tijdens warm weer is dat je voldoende water moet drinken en aanvullen wat je uitzweet. Als je dus bijzonder veel gaat zweten tijdens langdurige inspanning, moet je extra veel drinken en je mineralen en koolhydraten aanvullen. Dat kan je doen door isotone dranken te drinken en een voedzame maaltijd te eten naderhand. Frisdranken en energiedranken worden soms wel geadverteerd door sportmensen, maar zijn een minder gezonde keuze.

Bescherm jezelf tegen de zon, drink voldoende en neem op tijd pauze: sporten moet gezond blijven!

Bouw de lengte van je trainingen op zodat je lichaam kan acclimatiseren. Je lichaam past zich geleidelijk aan en zal meer zweten om de lichaamstemperatuur te reguleren. Draag kleding die toelaat dat je zweet verdampt. De meeste sportkleding is tegenwoordig gemaakt van lycra of coolmax, wat uitstekende keuzes zijn omdat ze snel drogen en de vochtige huid niet irriteren.

Neem voldoende pauze en zoek de schaduw op. Koel je lichaam op tijd af door koel water of een natte handdoek in je nek of op je gezicht de deppen. Op de website van het kenniscentrum letselpreventie vind je nog meer informatie over veilig sporten.