Terug naar school: gezond en fit het nieuwe schooljaar in!

De eerste week van september is elk jaar opnieuw een spannende periode. Terug naar school gaan betekent voor alle kinderen en jongeren dat ze er weer helemaal in mogen vliegen. Voor de ene is dat een grote aanpassing en de andere kijkt er naar uit om weer door vrienden omringd te zijn. Na een jaar afwisselend geen school of digitaal lessen volgen, keken we dit jaar allemaal uit naar de versoepelingen van de coronamaatregelen: samen in de klas zitten zonder mondmasker en alle lessen gaan door op school.

Ook voor ouders is september een hectische maand. De vakantie is achter de rug, op het werk wordt het drukker en er zijn wel honderden puntjes op de prioriteitenlijst. Hoe zet je de toon voor een gezond en fit begin van het nieuwe schooljaar? Lees hier onze tips.

Sommige kinderen kijkt uit naar het nieuwe schooljaar, voor anderen is het een spannende periode.

1. Luizen

We denken er nog maar aan of het begint al te kriebelen… Luizen zijn een vervelende plaag die helaas snel opkomt in scholen. Vooral kinderen tussen 3 en 12 jaar zijn zeer vatbaar voor deze beestjes, maar iedereen kan ze krijgen. Het lijkt soms wel taboe om over luizen te praten, maar het heeft niks met persoonlijke hygiëne te maken en ook in schoon gewassen haar voelen luizen zich prima thuis.

Kinderen zitten vaak met de hoofden
dicht bij elkaar en zo geven ze luizen aan elkaar door.

Hoe krijgen kinderen luizen?

Luizen kunnen enkel kruipen en lopen, dus je moet niet bang zijn dat ze springen van het ene naar het andere hoofd. Maar kinderen zitten al spelend vaak met de hoofden dicht bij elkaar of ze delen spullen zoals een sjaal, deken, muts of trui. Zo geven ze de beestjes aan elkaar door.

Hoe merk je luizen op?

Je kind krabt of pulkt veel aan het hoofd of haar. Als je naar de hoofdhuid kijkt, kan je witte vlekjes zien die lijken op roos. Dat zijn de neten, of eitjes, van de luizen.  

Zie je luizen?

Ga onmiddellijk praten met de school want hoewel ze zich snel verspreiden, kan je ze vrij eenvoudig bestrijden voor de hele school er last van heeft. Het is wel belangrijk dat alle besmette kinderen tegelijkertijd behandeld worden om nieuwe besmettingen te voorkomen.

Hoe bestrijden we luizen?

Er zijn verschillende stappen te ondernemen vanaf de eerste waarneming van deze jeukerige beestjes. De school kan hier ook initiatief in nemen door een informatieve brief rond te sturen. We raden aan om de natkammethode, een hoofdlotionbehandeling en de reiniging van stoffen spullen te combineren.

Kinderen moeten zich kunnen uitleven na school. Zorg voor voldoende sport en ontspanning in de schoolweek.

– Natkammethode

Maak het haar van je kind nat en doe er ruim genoeg conditioner in. Zonder de conditioner uit te spoelen, kam je het haar zorgvuldig uit met een luizenkam. Na elke kambeweging veeg je de luizenkam af aan een papieren zakdoek of stuk keukenpapier. Zo kan je zien op het papier of er luizen aan de kam kleefden en kam je ze niet opnieuw door het haar. Ga grondig van de hoofdhuid tot de uiteinden van het haar. Dit herhaal je om de drie of vier dagen voor twee weken lang en tot je geen enkele luis of neet meer vindt.

– Hoofdlotionbehandeling

Er bestaan lotions, sprays en shampoos tegen luizen, maar ook een speciale luizenkam en conditioner zijn heel belangrijk. Ontdek hier ons aanbod. Niet alle middelen zijn even geschikt voor iedereen. Heel jonge kinderen of vrouwen die borstvoeding geven kunnen gevoelig zijn voor bepaalde stoffen. De meeste behandelingen duren minstens 14 dagen.

Een luizenbehandeling werkt niet preventief. Het heeft enkel zin om luizen te behandelen wanneer ze effectief aanwezig zijn. Wil je toch preventieve stappen nemen? Vermijd het delen van mutsen, sjaals, dekens en kleding en kam het haar van je kind regelmatig helemaal door.

– Wassen van alle stoffen spullen

Wanneer je de eerste luis opmerkt, ga je beter meteen aan de slag. Haal alle lakens af, was de hoofdkussens, knuffelberen, mutsen, sjaals en kleren op 60°C. Zijn er zaken bij die niet zo warm in de machine mogen? Stop ze in een plastic zak die je helemaal afsluit voor een week. Een andere methode is spullen in een afgesloten zak voor minstens een dag in de diepvriezer steken. Zo dood je de luizen en eventuele neten.

2. Griep en verkoudheden

Het lijkt wel alsof schoolgaande kinderen veel vaker ziek zijn dan volwassenen. Dat hoeft niet te verbazen. Niet alleen komen ze op school snel in aanraking met virussen, jonge kinderen zijn tot twee keer zo vatbaar voor virale infecties. Hoe komt dat? Het lichaam is alleen maar bestand om virussen te bestrijden waar je al eens eerder mee in aanraking bent gekomen. Je immuunsysteem past zich aan door ervaring en jonge kinderen zijn nog maar met weinig griep- of verkoudheidsvirussen in aanraking gekomen.

Hoe kan je de natuurlijke weerstand van je kind verhogen?

Het immuunsysteem sterkt dus aan door in aanraking te komen met stoffen van buitenaf. Dit kan je vrij letterlijk nemen. Kinderen die veel buitenspelen, ontdekken, het aandurven om eens te vallen in de zandbak of een hond te aaien, zullen een sterker immuunsysteem krijgen. Buitenspelen is erg goed voor kinderen. Ze ontspannen, leven zich uit en gebruiken hun fantasie meer dan binnen.

In balans met af en toe lekker vies worden, moeten kinderen ook leren hoe ze zich moeten wassen. Leer je kind aan hoe en wanneer ze de handen moeten wassen. Hygiëne is niet even gemakkelijk zelf op te pikken en pak je beter aan door een actief leermoment.

Buitenspelen is gezond! Zo versterken kinderen het immuunsysteem.

Een extra vitamientje

Zorg dat je kinderen alle vitamines en mineralen binnenkrijgen om hun weerstand op te bouwen. Met gevarieerde voeding moet dat lukken, maar kinderen kunnen nogal kieskeurige eters zijn. Met multivitaminen voor kinderen ondersteun je het immuunsysteem op elk moment. 

Vermijd suiker

Suiker is erg ongezond voor kinderen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar studies toonden aan dat suiker ook een negatief effect heeft op het immuunsysteem. Het vergt andere voedingsstoffen en energie om suiker af te breken.

Een kind heeft het meeste voordeel aan fruit en groenten eten. Geef het goede voorbeeld en leg geen druk op groenten eten omdat je verwacht dat je kind het niet zal lusten. Probeer er elke keer opnieuw een positieve noot aan te geven.  .

3. Een gezonde routine

Kinderen hebben nood aan routine. Het helpt ze om bij te leren, zich veilig te voelen en zo leren ze aan om hun stemming te reguleren. Hoe creëer je een gezonde omgeving waarin je kind kan groeien en sterker worden?

Het lijkt soms wel alsof kinderen onuitputbare energie hebben, maar ze hebben nood aan zo’n 10 tot 14 uren slaap per dag. Heeft je kind het moeilijk met naar bed gaan? Zorg voor een avondroutine waarmee je rust opbouwt en maak er een gezellig moment van. Dim de lichten in huis en zorg dat de televisie en radio uitstaat, ga samen tanden poetsen en pyjama aandoen en eindig de dag met een voorleesverhaal of een ander rustig moment zonder afleiding.

Ook tieners baten bij een gezonde avondroutine. Naar schermen kijken tot je de ogen sluit heeft een negatieve impact op de slaapkwaliteit. Tieners zitten massaal oververmoeid op school. Bespreek dit met hen op een begripvolle manier en zoek naar alternatieve activiteiten die rust stimuleren.

4. Sport en ontspanning

Kinderen en tieners stoppen veel van hun energie in leren en zich flink gedragen op school. Sport en ontspanning kunnen zo al snel wegglippen uit de routine. Om hun motorische ontwikkeling, energiepeil en zelfvertrouwen op te bouwen, is het echt wel prioriteit dat kinderen zich kunnen ontplooien op verschillende gebieden, los van het schoolwerk. Kinderen die het moeilijk vinden om zich te concentreren in de klas of al eens kattenstreken uithalen, kunnen extra nood hebben aan de uitlaatklep en uitdaging die een hobby biedt. Of dat nu op muzikaal, creatief of sportief vlak is: laat ze zich helemaal uitleven! Vaak biedt de stad verschillende activiteiten aan een lagere prijs aan voor inwoners, zodat er voor iedereen een aanbod is.