SOS: Allergie
Wat is allergie?
De meesten onder ons hebben het al wel een keer meegemaakt: je hebt plots een jeukende huid, branderige ogen of een vervelende kriebel in je keel. Zit er iets in de lucht, of misschien in mijn eten?
Een allergie uit zich wanneer je overgevoelig bent aan bepaalde stoffen of allergenen in je omgeving. Je lichaam denkt hierbij onterecht dat deze stof schadelijk is en probeert zich te verweren door antistoffen aan te maken. Meestal treedt deze allergische reactie kort na contact met de stof (het allergeen) op, soms pas een paar uren later. Maar vervelend is het in elk geval wel!
Symptomen
Hoe kan ik een allergie opmerken?
Een allergische reactie kan verschillende klachten veroorzaken:
- kriebelende neus, loopneus, niezen;
- jeukende ogen, tranende ogen, rode en gezwollen ogen;
- huiduitslag, jeuk;
- allergisch eczeem;
- kriebelende keel, gezwollen keel;
- hoesten, benauwdheid (zoals bij astma);
- buikpijn, buikkrampen, diarree, overgeven;
- gezwollen lippen, tintelende tong.
In enkele gevallen treedt een ernstige veralgemeende allergische reactie op: anafylaxie. Dit uit zich in gezwollen lippen, tong en oogleden, huiduitslag en benauwdheid. In dit geval is dringende medische hulp nodig.
Iemand in de adolescentie of op volwassen leeftijd krijgt frequenter te maken met neus- en oogklachten. Ook vrij algemene klachten zoals lusteloosheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid en hyperreactiviteit kunnen door allergie veroorzaakt zijn.
Wat veroorzaakt mijn allergische reactie?
Allergische reacties kunnen heel het lichaam aantasten: je luchtwegen, huid, ogen…
De allergie kan ook verschillende oorzaken hebben:
Allergene
Voorbeelden van stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken zijn:
- Huisstofmijt
- Schimmels
- Huidschilfers van dieren
- Stuifmeel (pollen) van grassen, planten of bomen (hooikoorts)
- Bepaalde bestanddelen in voeding (zoals noten, vis, fruit, eieren of koemelk)
- Chemische stoffen zoals cosmetica, kleurstoffen, latex, zepen en wasmiddelen
- Bepaalde geneesmiddelen
De oorzaak van een allergie opsporen
Er bestaan verschillende onderzoeken om allergie op te sporen. De voornaamste zijn:
- Bloedonderzoek:
Dit is in sommige gevallen aangewezen bij ernstige klachten of om een specifieke allergie op te sporen. Ook bij ernstige vormen van netelroos, atopisch eczeem bij kinderen of allergie voor geneesmiddelen kan dit nuttig zijn.
- Provocatietests:
Deze tests zijn nuttig om allergie voor voedingsmiddelen of geneesmiddelen op te sporen. Hierbij wrijft de arts het (vermoedelijke) allergeen op je huid of dient deze het allergeen toe langs de mond.
- Huidtests
Bij deze ‘huidpriktests’ maakt de dokter kleine oppervlakkige krasjes en druppelt daar geconcentreerde hoeveelheden van stoffen in waar veel mensen allergisch aan zijn. Na één of meerdere dagen wordt zichtbaar welke krasjes een reactie vertonen en welke stof dit veroorzaakte.
Denk je zelf een voedingsallergie te hebben, maar weet je niet precies voor welk voedingsmiddel? Probeer dan een dagboek bij te houden en er zo achter te komen welke prikkel de reactie uitlokt. Vraag steeds raad aan jouw huisarts of apotheker, die jou advies kan geven en naar de juiste hulp doorverwijzen indien nodig.
Wat kan ik doen om mijn allergie te verzachten?
Weet je waar je allergisch voor bent? Probeer dan het contact met die allergenen zoveel mogelijk te vermijden. Je zal misschien bepaalde voedingsmiddelen moeten schrappen uit je menu of andere alternatieven zoeken voor chemische producten.
Reageer je snel allergisch op cosmetica of zepen, gebruik dan zoveel mogelijk hypoallergene producten. Test nieuwe producten steeds uit op een klein stukje van je arm en wacht voor de zekerheid een uur om te kijken of je huid reageert.
Verder zijn er enkele zaken die de symptomen van jouw allergie kunnen verlichten:
- Physiologisches Wasser
Heb je klachten aan de neus, keel of ogen? Spoel dan met een oplossing zoutwater of ook wel fysiologisch water genoemd.
- Niet wrijven
Wrijf niet met je handen in je neus of ogen, dit kan klachten verergeren. Vermijd indien mogelijk het dragen van contactlenzen bij klachten aan de ogen.
- Oogdruppels
Droge en jeukerige ogen? Jouw reflextranen, die er ook voor zorgen dat vuiltjes snel wegglijden, bevatten speciale enzymen. Als de productie van deze tranen vermindert, krijg je een branderig gevoel of vermoeide ogen. Laat je ogen voldoende rusten en gebruik speciale oogdruppels zonder conserveermiddelen of die hypoallereen zijn. Oogdruppels voor hooikoorts leggen een soepele traanfilm over je oog, die het beschermt tegen nieuwe pollen en verlicht zo snel rode, branderige jeukende ogen. Vraag raad aan je huisarts of apotheker voor een oplossing op maat.
- Goede nachtrust
Kan je de slaap toch niet vatten of heb je een ander type allergie? Vermijd gevaarlijke effecten van vermoeidheid en vraag raad aan je arts of apotheker.
Slecht geslapen? Ongeveer driekwart van de mensen met allergieën lijdt aan slaapstoornissen. De nachtrust wordt namelijk ernstig verstoord. Dit komt vaak voor bij mensen die allergisch zijn aan de huisstofmijt, die zich immers in hoofdkussens en de matras bevinden. Het kan daarom helpen om een huisstofmijthoes rond je matras en kussens te doen. Ook is het belangrijk om regelmatig je beddengoed op een heet programma te wassen en je slaapkamer goed te verluchten.