Je huidtype bepalen en de juiste verzorging kiezen

Reclame, televisieprogramma’s, sociale media en magazines overspoelen ons met producten en behandelingen die een stralend uiterlijk beloven. Het lijkt wel alsof we maar één potje verwijderd zijn van een prachtige huid. Dermatologen zullen vaak het tegendeel moeten suggereren. Veel huidproblemen ontstaan door producten verkeerd te gebruiken of door producten die eigenlijk niet geschikt zijn voor het huidtype. Daarnaast is het soms moeilijk om te weten hoe je voor je huid moet zorgen naast af en toe een crème smeren.

Voor een gezonde huid is regelmaat de enige regel die voor iedereen geldt. Een goede huidverzorgingsroutine bestaat uit enkele stappen die elkaar aanvullen. De belangrijkste drie stappen zijn reinigen, hydrateren en beschermen. Daar lees je meer over in ons ander artikel over huidverzorging.
Welke producten je het best gebruikt voor deze stappen en nagaan of je extra verzorging nodig hebt, hangt voor een groot stuk af van je huidtype. Je huidtype is erfelijk, maar kan beïnvloed worden door externe factoren zoals stress, het weer, blootstelling aan de zon en de producten die je gebruikt. Ook leeftijd speelt een rol: de huid van een tiener is heel anders dan de oudere huid.

Als je echt veel last hebt van je huid door bijvoorbeeld eczeem, psoriasis of zware acne, heeft dit vaak een medische oorzaak. Bij zulke aandoeningen is het aangeraden om naar de dermatoloog te gaan.

Welk huidtype heb ik?

Als we uitgaan van een gezonde huid onderscheiden we vier huidtypes: normaal, droog, gecombineerd en vet. Daarnaast hebben veel mensen een gevoelige huid, vaak in combinatie met één van de vier hoofdtypes.

Dit is hoe je zelf je huidtype kan bepalen:

  • 1. Verwijder make-up als je die draagt en was je gezicht met water
  • 2. Wacht 30 minuten en smeer geen crème of andere producten
  • 3. Ga met voldoende belichting in de spiegel kijken en vergelijk jezelf met de volgende kenmerken

Normale huid

Je huid voelt comfortabel aan en is vrij zacht, zonder droge plekken of vettige zones. Je poriën zien er onopvallend uit en je hebt normaal gezien amper last van mee-eters of puistjes. Je teint is redelijk gelijkmatig en heeft meestal een matte glans.

Verzorging
Een normale huid heeft weinig gerichte verzorging nodig. Een eenvoudige routine volstaat om jouw huid comfortabel en mooi te houden. Vergeet zeker niet om je goed tegen de zon te beschermen met een dagcrème met factor 30 of 50. Jouw routine kan verder bestaan uit een milde gezichtsreiniger zonder zeep en een lichte hydraterende crème die je huid langer soepel houdt.

Een milde reiniger geeft betere resultaten op lange termijn dan uitdrogende producten.

Droge huid

Je huid voelt trekkerig aan en is misschien een beetje rood op sommige plaatsen. Je hebt soms schilferige of schrale plekjes en je kan last hebben van droogtelijntjes. Je poriën zijn fijn en je hebt geen puistjes of mee-eters. Je huid is vaak dof en glanst niet. Jouw huid produceert weinig talg en is daardoor droog. In sommige gevallen krijg je een droge huid omdat de vochtbarrière verstoord is door te agressieve gezichtsreiniging of allergieën.

Verzorging
Jouw huid is toe aan hydratatie. Deze routine is een dorstlesser voor jouw droge huid: reinig ’s avonds je huid met een milde hydraterende reiniger die niet schuimt. Gebruik daarna een lichte hydraterende crème met ingrediënten als hyaluronzuur, vitamine A, panthenol en vitamine E. Dit kan je volgen door een iets vettere crème met ureum of olie erin, zeker in de winter. Een crème die deze twee stappen combineert, is Louis Widmer Remederm crème.

’s Ochtends volstaat het om je gezicht met koud water te wassen en zachtjes af te deppen met je handdoek. Gebruik daarna een hydraterende dagcrème met zonnefactor.

Veel huidproblemen ontstaan door producten verkeerd te gebruiken of door producten die eigenlijk niet geschikt zijn voor het huidtype.

Vette huid

Nadat je je gezicht gereinigd hebt, kan je huid trekkerig aanvoelen. Een tijdje later glanst je huid en is het vettig op bepaalde delen of misschien overal. Je poriën zijn goed zichtbaar en je hebt vaak last van puistjes of mee-eters.

Verzorging
Een vettige huid heeft ook hydratatie nodig. Vermijd dus sterk uitdrogende producten zoals alcohol, parfum of essentiële oliën, ook al heb je soms het gevoel dat je je huid extra ‘schoon’ moet maken. Je huid kan hierop reageren door extra veel talg aan te maken. Een goede verzorgingsroutine voor de vettige huid brengt de balans terug. Reinig je huid ’s ochtends en ’s avonds met koud water en een milde reiniger en hydrateer met een lichte crème die niet vettig is. Ook met een vettige huid moet je je beschermen tegen de zon. Gelukkig is de tijd van zware zonnecrèmes voorbij en bestaan er matterende zonnecrèmes speciaal voor het gelaat.

Als je last hebt van acne is een extra stap in je routine nodig. Veel producten die tegen puistjes werken, zijn erg uitdrogend. Dat kan rode vlekken, schilferende huid of zelfs littekens opleveren. Een milder product dat langdurige resultaten oplevert, zal je huid de tijd geven om te genezen, in plaats van de huidbarrière aan te vallen. Effaclar Duo van La Roche Posay is een niet-vettige lotion waarmee je puistjes bestrijdt, littekens helpt vervagen en de huidbalans langdurig herstelt.

Bij ernstige of langdurige acne, vraag advies aan je apotheker. Hij of zij kan samen met jou een gepaste huidverzorging samenstellen of je aanraden om naar een dermatoloog te gaan.

Gecombineerde huid

Wanneer je zowel een glimmende of vette zone hebt en droge trekkerige plekken, kan je een gecombineerde huid hebben. Soms heb je last van droogtelijntjes en op andere dagen van puistjes. Wanneer je gezicht een beetje begint te glimmen, is dat meestal op je voorhoofd, neus en kin: dat noemen we de T-zone.

Verzorging
Ook in jouw geval helpt het om de vochtbalans van je huid te herstellen met een hydraterende crème in combinatie met een milde reiniger. Wanneer je door het koude weer last hebt van meer droge plekken, voeg dan een extra stap toe in je verzorging door een hydraterend serum of een huidolie te gebruiken. Wanneer je meer vettige zones opmerkt, kan je deze stap vervangen door lokaal twee keer per week een kleimasker aan te brengen of door ‘s avonds een lichte behandelende lotion te gebruiken tegen acne zoals Effaclar Duo van La Roche Posay.

Iedereen kan dagelijks zonnecrème gebruiken, ongeacht je huidtype.

Empfindliche Haut

Je huid voelt trekkerig of is zelfs een beetje rood. Heb je vaak last van roodheid of jeuk? Merk je dat bepaalde producten je huid irriteren of snel acne veroorzaken? Voelt het soms erg ruw wanneer je oogmake-up verwijdert? Dan heb je misschien een gevoelige huid.

Verzorging
Het is voor elk huidtype een goed idee om producten zonder parfum of hoge concentraties aan actieve ingrediënten te gebruiken, maar voor de gevoelige huid kan het noodzakelijk zijn. Bij de apotheek vind je de grootste keuze aan producten die je huid echt beschermen. Merken zoals Eucerin, La Roche Posay, Avène en Louis Widmer zijn vaste waarden en worden vaak aangeraden door dermatologen.

Vraag advies aan een deskundige

Met een basisroutine van enkele stappen zal je al snel een gezonde en mooie huid hebben. Onthoud zeker dat elk huidtype zonnecrème nodig heeft, of je huid nu licht of donker is.
Nog meer stappen zijn niet altijd nodig. Heb je een vette of gecombineerde huid? Dan kan je één keer per week een zuiverend masker of een exfoliërende toner met salicylzuur gebruiken. Als je een droge huid hebt, kan een serum met hyaluronzuur of een olie een oppepper geven.
Vooraleer je gaat experimenteren met actieve werkstoffen, ga je beter advies vragen aan je apotheker, dermatoloog of schoonheidsspecialist. Zij weten welke stoffen risico’s met zich meebrengen en kunnen jouw huidtype goed bepalen.

  • Eucerin Dermocapil.sh Ph5 Mild 250ml